Γ. Παπανδρέου: «Αποδείξαμε ότι η Ελλάδα μπορεί, όταν θέλει» - newscode.gr

Γ. Παπανδρέου: «Αποδείξαμε ότι η Ελλάδα μπορεί, όταν θέλει» - newscode.gr

Έχω να παρατηρήσω τα ακόλουθα:

1. Στην άτυπη αυτή σύσκεψη έγινε και αναδιάρθρωση και αναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους. Ακριβώς, ό,τι η Κυβέρνηση θεωρούσε ως τώρα "καταστροφή" και χαρακτήριζε όλους όσοι τα πρότειναν "εχθρούς του Έθνους"!
2. Σαφώς οι όροι του δανείου έχουν ελαφρώς βελτιωθεί και χάρις στην επιμήκυνση, αλλά και χάρις στην κατά μία μονάδα μείωση του επιτοκίου.
Ωστόσο, το αδιέξοδο εξακολουθεί αναλλοίωτο, γιατί υπάρχουν πάντα τέσσερα φαρμακερά αγκάθια:
Α. Το Μνημόνιο εξακολουθεί να είναι μαζί μας και να μας στραγγαλίζει. Και μάλιστα η κατοχή του διαωνίζεται. Αλλά, ακριβώς, αυτό το Μνημόνιο, με τους παντελώς ανεφάρμοστους όρους, και τον σαφέστατο αντι-αναπτυξιακό του χαρακτήρα μας καταστρέφει. Η σωτηρία μας απαιτεί ολοκληρωτική αναθεώρηση, η οποία θα μπορούσε να επιχειρηθεί με διαφόρους τρόπους. Τώρα χρειαζόμαστε ανάπτυξη και αντ' αυτής η οικονομία μας καταποντίζεται. Πως να ελπίζει κανείς, κάτω απ' αυτές τις ζοφερές συνθήκες;

Β. Αυτά τα πολύ ολίγα που κερδίσαμε, με τη νέα αυτή συμφωνία, τα ανταλλάξαμε πολύ ακριβά. Δηλαδή, με την υποχρέωση να ξεπουλήσουμε όλη την Ελλάδα. Τα €50 δισ. που θα βρεθούν;; Αναγκαστικά, πουλώντας "οικογενειακά ασημικά". Και αυτό θα είναι το τέλος της Ελλάδας. Η πραγματική της πτώχευση.

Γ. Στο μεταξύ, η αγορά εργασίας επανήλθε στη ζούγκλα των αρχών του 19ου αιώνα και εξακολουθεί η κατεδάφιση του κράτους Πρόνοιας, με θανάσιμα χτυπήματα στην υγεία και στην παιδεία. Οι "μεταρρυθμίσεις" εντατικοποιούνται, καθώς και οι απαιτούμενες θυσίες των κοινωνικά ασθενέστερων.

Δ. Και....επιπλέον, η Κυβέρνηση εμφανίστηκε ενθουσιώδης υπέρ του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας. Αυτού, δηλαδή, του Συμφώνου που επισημοποιεί την νέα αποικιοκρατία στον ευρωπαϊκό Νότο. Η "ανταγωνιστικότητα", όπως θα πρέπει να είναι γνωστό, θα επιχειρηθεί μέσω συνεχούς μείωσης των μισθών.

Αυτό το πολύ γκρίζο τοπίο μπορεί βέβαια να ανατραπεί με τη διάλυση της ΕΕ που δεν μπορεί, τώρα πια, να αποκλειστεί. Δεν θα είναι, ασφαλώς, μια ευτυχής εξέλιξη, αλλά μια πιθανότητα που οφείλουμε να λάβουμε υπόψη στις εναλλακτικές μας αποφάσεις.

Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη
Πρ. Πρύτανης και Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Γ. Παπανδρέου: «Αποδείξαμε ότι η Ελλάδα μπορεί, όταν θέλει» - newscode.gr Γ. Παπανδρέου: «Αποδείξαμε ότι η Ελλάδα μπορεί, όταν θέλει» - newscode.gr Reviewed by Μαρία Νεγρεπόντη - Δελιβάνη on Μαρτίου 15, 2011 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια